Preračunavanje iznosa temeljnog kapitala i upis u sudski registar

Kako smo do sada pratili sve zanimljivosti i obveze poduzetnika vezane uz prelazak na novu valutu Euro, tako Vam i sada donosimo jednu zanimljivost na koju je potrebno obratiti pozornost.
 

Zakonodavac je u Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj u Članku 65. definirao pravila i rokove preračunavanja temeljnog kapitala te nominalne vrijednosti vlasničkih papira, te drugih iskaza sudjelovanja u temeljnom kapitalu.

Pa je tako propisao da dionička društva imaju rok od najviše jedne godine nakon datuma uvođenja eura (do 31.12.2023.) za preračunavanje temeljnog kapitala i njegovih dijelova koji otpadaju na dionice i to primjenom fiksnog tečaja konverzije iz kune u euro poštujući sva pravila zaokruživanja o kojima smo ranije pisali u članku: Dvojno iskazivanje cijena.

Dok je za društva s ograničenom odgovornošću previđen rok od najviše tri godine od datuma uvođenja eura (do 31.12.2025.) za preračunavanje temeljnog kapitala i njegovih dijelova koji otpadaju na poslovne poslovne udjele.

Ovom prilikom ne možemo ne spomenuti i nove minimalne iznose temeljnih kapitala i poslovnih udjela kod različitih oblika društava, pa pregled donosimo u tablici ispod.

 Dosadašnji iznosi u kunamaNovi iznosi u eurima
Minimalni temeljni kapital dioničkog društva200.000,00 kn25.000,00 €
Minimalni nominalni iznos dionice10,00 kn1 €
Minimalni temeljni kapital za društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.)20.000,00 kn2.500,00 €
Najniži nominalni iznos poslovnog udjela u (d.o.o.)200,00 kn10,00 €
Minimalni temeljni kapital za jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.)10,00 kn1,00 €

Iako su propisane kazne za nepoštivanje ovih rokova značajne i za pravnu osobu i za odgovornu osobu u pravnoj osobi, s obzirom na prilično duge rokove za ispunjavanje ove obveze koje je Zakonodavac propisao, bilo bi bolje pričekati neko vrijeme i uvjeriti se hoće li troškovi izmjene valute temeljnog kapitala u registarskom sudu stvarno pasti u potpunosti na poduzetnike, biti možda djelomično subvencionirani ili će možda, po uzoru na neke susjedne zemlje, poduzetnici biti potpuno oslobođeni ovog troška.

Kako god se razvila ova situacija morate imati na umu propisane rokove jer, prema pisanju časopisa Lider, društva poduzetnika koji propuste ispoštovati propisane rokove već prvog dana nakon isteka roka od tri godine za društva ograničene odgovornosti i jedne godine za dionička društva nastupa razlog za prestanak društva i sud će po službenoj dužnosti brisati društvo iz registra.

Facebook
Twitter
LinkedIn